WIA-aanvullingsverzekering onder 35% met een maximale uitkeringsduur van 2 jaar en WGA-gatverzekering Plus.
Voor de WIA-aanvullingsverzekering onder 35% met een uitkeringsduur van maximaal 2 jaar en de WGA-gatverzekering Plus is de wijze waarop u een 42e-weeksmelding bij ziekte kunt doen voortaan in de handleiding opgenomen. De handleiding is te vinden op www.goudse.nl/wia.
De aangepaste voorwaarden gelden zowel voor nieuwe als bestaande verzekeringen per 1 januari 2024.
Overige WIA-verzekeringen: WIA-aanvullingsverzekeringen onder en boven de loongrens, WGA-gatverzekering en WIA-aanvullingsverzekering onder 35% met een uitkeringsduur van meer dan 2 jaar.
De overige WIA-verzekeringen vallen onder de Pensioenwet. Voor die verzekeringen gelden een uitvoeringsovereenkomst en pensioenreglementen. Deze zijn aangepast en gelden per 1 januari 2024 voor nieuwe verzekeringen.
In de uitvoeringsovereenkomst zijn de volgende aanpassingen gedaan:
- De definitie van deelnemer is verduidelijkt zodat ook helder is dat onder de definitie vallen. Ook is verduidelijkt dat er sprake moet zijn van een arbeidsrelatie volgens de Pensioenwet.
- In artikel 3.4 is de tekst over omgang met te late meldingen aangepast. Er is nu duidelijker vermeld wanneer wij een medische keuring kunnen vragen. Dit passen wij in de praktijk al toe.
- In artikel 10.4 is lid e verwijderd. Dit artikel gaf aan dat De Goudse als pensioenuitvoerder de overeenkomst mag beëindigen als de werkgever bij het aangaan van de overeenkomst de mededelingsplicht niet is nagekomen en daarbij opzettelijk heeft gehandeld. Dit artikel is op grond van de Pensioenwet echter niet van toepassing en sluit ook niet aan op de praktijk. We hebben het lid e daarom verwijderd en ook in artikel 10.7 deze beëindigingsreden geschrapt.
- Artikel 13.2 lid d bevat nu een verduidelijking in het kader van de AVG. Als de overeenkomst is beëindigd, kunnen er nog uitkeringen lopen. Gegevens van uitkeringsgerechtigden bewaart De Goudse tot maximaal zeven jaar na het einde van de uitkering.
De pensioenreglementen zijn op de volgende punten aangepast:
- De definitie van deelnemer is verduidelijkt conform de aanpassing in de uitvoeringsovereenkomst.
- In artikel 3.1 lid d is de omgang met te late meldingen aangepast, in overeenstemming met de aanpassing in de uitvoeringsovereenkomst.
- Artikel 4 lid c is aangepast, zodat er staat dat De Goudse de UPO jaarlijks tijdig verstrekt.
- Artikel 7.3 lid b, dat gaat over een uitsluiting van vergoeding van de kosten van re-integratie, is verduidelijkt. Er staat nu aangegeven dat er geen recht op vergoeding bestaat als er op grond van een andere regeling (bijvoorbeeld een zorgverzekering, een budget of subsidie) aanspraak kan worden gemaakt op vergoeding van re-integratiekosten. Voorheen stond er dat er geen recht was op vergoeding als er uit andere hoofde aanspraak kon worden gemaakt op vergoeding.
- In artikel 9.2 is toegevoegd dat premievrijstelling voor de betreffende verzekering ook geldt voor deelnemers die binnen twee jaar de eindleeftijd bereiken. Dit was al de praktijk.
- Artikel 12 bevat een correctie over het voorleggen van klachten als de deelnemer ontevreden is over de klachtenafhandeling door De Goudse. Zo’n klacht kan worden voorgelegd aan het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD).